Bossche Kinderparlement 2.0

Op Prinsjesdag 19 september 2023 is het nieuwe Bossche Kinderparlement geïnstalleerd. Leerlingen van 25 basisscholen uit 's-Hertogenbosch en omgeving waren aanwezig bij het voorlezen van de troonrede op Brede Bosscheschool Boschveld door Koningin Marleen Kant en koning Hans van Zoggel. Helaas bleek het koffertje van de koningin leeg. Daarom hebben de leerlingen van de verschillende scholen hard samengewerkt aan de genoemde thema's voor dit nieuwe parlementsjaar. 

Dit schooljaar is de aanpak van het parlement anders dan in de afgelopen jaren: versie 2.0. Dit betekent dat de leerlingen van de scholen die op 19 september aanwezig waren, het hele jaar door parlementslid blijven. Zij hoeven zich dus niet opnieuw in te schrijven. En ook het inbrengen van nieuwe thema's is niet meer nodig, omdat zij dat al samen op Prinsjesdag hebben gedaan. Bij de eerste bijeenkomst in de Raadszaal van 's-Hertogenbosch op vrijdag 10 november gaan zij met elkaar in debat over de thema's: (1) Inclusie, (2) Gelijke Kansen, (3) Buiten bewegen, (4) Gezonde school en (5) Veiligheid rondom school.

De schoolcontactpersonen kunnen zich samen met de leerlingen uit hun schoolraad voorbereiden op één of meer van de genoemde thema's. Alle leerlingen kiezen op 10 november voor een commissie bij één van de 5 thema's. Samen met ambtenaren van de gemeente werken zij dit parlementsjaar aan oplossingen. En de resultaten presenteren zij op 17 mei 2024 aan de gemeente en aan de schoolbesturen bij het laatste kinderparlement van dit schooljaar.