Eerdere Nieuwsberichten

Bossche Kinderparlement ONLINE

Bossche Kinderparlement van 19 november ONLINE

Wegens de coronamaatregels is het als nog niet mogelijk om het Bossche Kinderparlement van 19 november aanstaande live te houden in de nieuwe raadzaal van het gemeentehuis. Het goede nieuws is dat het parlement online plaats vindt. De contactpersonen van de deelnemende parlementsleden ontvangen hierover een mail van de werkgroep Bossche Kinderparlement. En de drie thema's: je mag zijn wie je bent + de stem van jongeren + aandacht voor LGBTQ+ krijgen dezelfde aandacht. Door dit besluit van de werkgroep kunnen in de rest van dit schooljaar commissies op de thema's aan de slag om in het voorjaar van 2022 uitgewerkte plannen te presenteren in het volgende kinderparlement.

Het Bossche Kinderparlement gaat helaas niet door

Helaas kan het Bossche Kinderparlement van vrijdag 6 november 2020 wegens de nieuwe Covid-maatregelen niet doorgaan. In overleg tussen de schoolbestuurders van SSPOH en de werkgroep Bossche Kinderparlement is dit besluit genomen. Alle directeuren en contactpersonen van betrokken kindcentra zijn hiervan inmiddels op de hoogte. Zij geven het door aan de parlementsleden en hun ouders. En met dit bericht zijn hopelijk ook alle andere betrokkenen op tijd op de hoogte.

De werkgroep Bossche Kinderparlement gaat nu voor Roos en Niki (KC 't Schrijverke), Fien en Floor (EC 't Sparrenbos) en Senna en Aminia (KC de Kwartiermaker) en de andere parlementsleden aan de slag. Zij verkennen een covid-proof manier waarmee deze leerlingen hun onderwerp toch aan het parlement kunnen presenteren. Of dit gaat lukken en hoe is voor december bekend. 

Ons onderwerp staat niet op de agenda van het kinderparlement!

Als het onderwerp van jullie kindcentrum niet op de agenda van het Bossche Kinderparlement terecht is gekomen dan is dat natuurlijk niet leuk. De werkgroep van het Bossche Kinderparlement maakt de keuze van de onderwerpen. En kiest daarbij vooral onderwerpen die nog niet eerder op de agenda hebben gestaan. Maar ook vallen onderwerpen af omdat tijdens een parlement maar tijd is voor drie of vier onderwerpen.

Bossche Educatieve MakelaarsMaar dat betekent niet dat je verder niets kunt doen met jullie onderwerp. Op vinden jullie 5 mensen die jullie school verder kan helpen met vragen op gebied van: cultuur, lezen, gezondheid/veiligheid/verkeer, natuur/milieu/duurzaamheid, sport/bewegen en technologie. Zij werken als Bossche Educatieve Makelaar bij de gemeente of bij Huis73, GGD Hart voor Brabant, 'S-Port of Knooppunt Technologie073. 

We hopen dat jullie daar antwoord op jullie vragen krijgen. En laat ons weten of dat is gelukt. Succes!

 

Onderwerpen Bossche Kinderparlement 6 november bekend

BKP foto

Op vrijdag 6 november 2020 zal het Bossche Kinderparlement opnieuw bij elkaar komen. In totaal hebben leerlingen van 21 kindcentra onderwerpen ingestuurd en 3 kindcentra zijn uitgekozen om hun onderwerp in het parlement te bespreken. De onderwerpen zijn:

  1. Alle kinderen moeten overal aan mee kunnen doen - Kindcentrum 't Schrijverke
  2. Meer lessen op alle scholen over homoseksualiteit - Educatief Centrum 't Sparrenbos
  3. Krijgt iedereen goede hulp nu we weer naar school gaan? - Kindcentrum De Kwartiermaker

De leerlingenraad van alle deelnemende kindcentra kan zich op deze drie onderwerpen vast voorbereiden: Is dit onderwerp voor jullie school ook van belang? Hoe kijken jullie hier tegenaan? Wat wil je hierover zeggen tijdens het Bossche Kinderparlement?

En het zou fijn zijn als de leerlingenraad ook alvast nadenkt over de werking van het Bossche Kinderparlement of  van de democratie in school: hoe is het bij jullie op school geregeld. En hoe ervaren jullie dat?

De onderwerpen van de 18 andere kindcentra waren ook sterk en zeer gevarieerd. Een deel van deze onderwerpen is in de afgelopen jaren al eens behandeld. Voorbeelden daarvan zijn: verkeer, veiligheid, duurzaamheid, cultuur, gezondheid en respect. Voor vragen over deze onderwerpen kan de begeleider met de leerlingenraad vaak terecht bij de Bossche Educatieve Makelaars die over deze onderwerpen gaan (zie: Niet stapelen maar vervangen). De andere onderwerpen maken weer een nieuwe kans bij het volgende Bossche Kinderparlement.

Houdt de website van het Bossche Kinderparlement goed in de gaten in verband met de tijden, de locatie en de maatregelen in verband met corona. Tot vrijdag 6 november 2020!

Nadenken over ‘echte vriendschap’

Augustus 2020 - In de statige Oude Raadzaal van het Stadhuis voerden 12 Bossche basisscholieren, met medewerking van het Bossche Kinderparlement, een boeiende discussie. Alles draaide die ochtend van vrijdag 3 juli om het thema ‘echte vriendschap’. En natuurlijk ook om de avonturen en ‘challenges’ die je als vrienden en vriendinnen samen meemaakt – en nog zou willen meemaken-, hier in Den Bosch.

De deelnemers liepen over van de verhalen, avonturen en ideeën. Of het nu gaat om het onderzoeken van onontdekte plekjes van de stad, spooktochten maken, het winnen van een danswedstrijd of zelfs een dagje de baas zijn van FC Den Bosch… Er valt hier in de stad zoveel te beleven, en er is nog zoveel om van te dromen, samen met je vrienden.  

 

‘Wat is dat eigenlijk, échte vriendschap?’ 

Ook een spannende opdracht die de kinderen kregen, in groepjes, was de vraag:  ‘waar denken jullie vooral aan,  bij het woord vriendschap?’ Op stickers verzamelden ze hun antwoorden. Meest genoemd: samen spelen, gek doen en gezelligheid. Maar ook ontdekten de deelnemers, al verder pratend, dat vriendschap veel meer is dan alleen samen lol maken en leuke dingen doen. Zo waren ze het erover eens dat je als vrienden elkaar helpt en steunt wanneer dat nodig is en dat het belangrijk is dat je op elkaar kunt vertrouwen. De kinderen vonden het vooral belangrijk dat vriendschap niet afhangt van iemands uiterlijk of eventuele beperkingen. Maar dat het erom gaat dat je aardig bent, elkaar respecteert en er altijd voor elkaar kunt zijn. 

 

Munitie voor nieuw programma 

Alle uitkomsten en ideeën voor avonturen en uitdagingen neemt de Gemeente Den Bosch mee bij de ontwikkeling van een nieuw programma voor basisscholieren, met als voorlopig thema: Kijk wat je kunt, als vrienden in Den Bosch… Wordt vervolgd! 

Nieuwe data Bossche Kinderparlement voor schooljaar 2020-2021

Helaas gaat het Bossche Kinderparlement dit schooljaar niet door vanwegen de corona-maatregelen. Daarom moet nu ook de datum van 5 juni 2020 uit de agenda verdwijnen. De leerlingen die in een commissie zaten kunnen via de contactpersoon van hun eigen kindcentrum contact opnemen met de werkgroep Bossche Kinderparlement.

Wel zijn de data voor het nieuwe schooljaar bekend: vrijdag 6 november 2020 en vrijdag 9 april 2021. Zet deze vast in de jaarplanning van komend schooljaar. Tot dan!

Bossche Kinderparlement van 3 april is verplaatst!

In verband met de corona-crisis gaat het Bossche Kinderparlement van vrijdag 3 april 2020 niet door. Dit parlement is verplaatst naar vrijdag 5 juni 2020. Inschrijven is niet meer mogelijk, daar de kinderen die voor 3 april waren ingeschreven ook op 5 juni in het parlement plaats zullen nemen.

Dans tutorial Respect heen is respect terug

Zorg dat je deze dans en rap op maandag 5 november kent. En rap en dans met je hele school mee!!! Succes! Post gerust jouw versie op de Facebookpagina Pesten stopt, respect begint 2018!

RESPECT RAP DANCE

Respect Heen is Respect Terug is speciaal voor alle basisschoolleerlingen in 's-Hertogenbosch. Het idee is van Noor, Noa, Yasmin en Femke van het Bossche Kinderparlement. En op maandag 5 november - in de Week van Respect - dansen alle basisschoolleerlingen van heel Den Bosch op deze rap om 12 uur na het luchtalarm. Wil je de dans leren, bekijk dan ook de tutorial.

Doe 5 november de RESPECT-RAP-DANCE

Zaterdag 29 september zijn – op initiatief van 3 leerlingen uit het Bossche Kinderparlement – samen met rapper Steev, een Bossche dansgroep en Dukebox – opnames gemaakt van de Respect-Rap-Dance. Titel van de rap is: RESPECT HEEN = RESPECT TERUG.

De Brabantse rapper Steev schreef deze rap samen met leerlingen van het Bossche Kinderparlement. Vanaf maandag 8 oktober kunnen alleen basisschoolleerlingen uit Den Bosch - met de oefen video op de facebookpagina Pesten stopt, Respect begint - deze RAP en deze DANCE leren. Want op maandag 5 november - na het luchtalarm van 12 uur - in de Week van Respect - dansen en zingen alle leerlingen in de hele stad deze RESPECT-RAP-DANCE!

Week van Respect: Doe de RESPECT-RAP-DANCE met je hele school!

Wil je weten wat jij met jouw Bossche school kunt doen in de Week van Respect (5-9 november), kijk dan op de facebookpagina Pesten stopt, Respect begint. Dans en zing mee met de RESPECT-RAP-DANCE die leden van het Bossche Kinderparlement hebben gemaakt met Dukebox. Binnenkort staat de instructiefilm op de facebook @PSRB2018.

Of kom op 9 november naar het Open Respect Podium, waar leerlingen van allerlei scholen uit het voorgezet onderwijs optreden.

Eerste Bossche Kindcongres groot succes

Honderden enthousiaste kinderen, enthousiaste ouders, enthousiaste workshopbegeleiders, enthousiast trommelende Vuilnismannen en Ufuk Kâyha, de enthousiaste kersverse wethouder onderwijs. Allen hebben een prachtige première meegemaakt van het Bossche Kindcongres in Theater aan de Parade. Belangrijke thema's voor de toekomst zijn intens beleefd en behandeld.

Bossche Kinderparlement 18 mei 2018

Op 18 mei zijn basisschoolleerlingen met wethouder Eric Logister en (tijdelijk) burgemeester Hans Tijssen in debat gegaan over belangrijke onderwerpen. En succesvol! Dank Kidsreporters West voor het prachtige filmverslag!

Wij willen een stedelijke kinderredactie

Kinderen die graag een stedelijke kinderredactie willen kwamen een kijkje nemen bij de Kids Reporters West van de Brede Bossche School de Kruiskamp. Zij vertelden de Kids Reporters waarom zij ook graag een Kids Reporter willen worden. 

Bossche Kinderparlement verplaatst naar 18 mei

In verband met de onderwijsstaking zal het Bossche Kinderparlement van 13 april aanstaande worden verplaatst naar vrijdag 18 mei 2018 van 10:30 tot 12:30 uur. Wij willen jullie hartelijk danken voor de aanmeldingen. En kunnen ook garanderen dat de aangedragen aandachtspunten van jullie leerlingenraad worden meegenomen naar 18 mei. Tot dan!

Namens de Werkgroep Bossche Kinderparlement

Eerste Bossche Jeugdparlement

Op vrijdag 2 november 2018 zullen ook de scholen voortgezet onderwijs van ’s-Hertogenbosch starten met een parlement: het Bossche Jeugdparlement. Tijdens het Bossche Kinderparlement van 13 april zullen leraren uit het voortgezet onderwijs zich laten inspireren door de parlementsleden uit het basisonderwijs. Samen met initiatiefnemer Karin Polman van het Pierson College doen ook Rodenborch College, Sint-Janslyceum, Jeroen Bosch College, Stedelijk Gymnasium en Van Maerlant mee.

Leerlingen gezocht voor commissie speelpleinen

Naar aanleiding van het Bossche kinderparlement van 3 november 2017 hebben wij een commissie speelpleinen opgericht. De provincie en de gemeente heeft de commissie  (8 leden) 5 maart van 15.00 tot 17.00 uur uitgenodigd op het provinciehuis om daar in gesprek te gaan over het vergroenen van de speelpleinen. Wij gaan in gesprek met o.a. Johan van Hout (gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant) en Eric Logister (wethouder van ’s-Hertogenbosch). Anja Thijssen (directeur Kindcentrum de Ontdekking)  zoekt nog kinderen van groep 6 t/m 8 die daarbij aan willen sluiten. De ouders die de kinderen komen brengen krijgen een rondleiding door het provinciehuis. Een prachtige kans voor kinderen en ouders om een inkijkje te krijgen in het reilen en zeilen van de provincie. Geef voor 1 maart de namen van de kinderen door die hier belangstelling voor hebben. Anja maakt een groep van 20 tot 25 kinderen. Is er meer belangstelling dan gaat zij loten. Mail naar: directie@kcdeontdekking.nl.

Veel commissies actief

De commissie Samenwerken buigt zich over betere samenwerking tussen leerlingen van basisscholen. Marleen Kant (directeur BS Kruisboelijn) en Bram van Ek (bestuursvoorzitter van de Leijestroom) zijn hierover op 5 februari in gesprek gegaan met Esmee, Thomas, Levi, Kim, Ximena, Rafael en Fatina.

En op 4 maart sluiten Liz, Sem, Rayaan, Bregje en Ravi zich aan bij de Bossche Kinderredactie op KC Kruisboelijn om samen met de al bestaande kinderredactie, Lesha Bosman en

Voor de bijzondere bijeenkomst op het provinciehuis van de commissie speelpleinen worden nog extra leerlingen gezocht. Lees daarvoor het volgende bericht. In de commissie zitten in ieder geval: Mandy, Hugo, Florien, Vince, Tijs, Mina, Damon en Wout. Maar er kunnen nog ruim 10 commissieleden bij.

Ook de commissies ‘van 8 naar 1’ en ‘duurzaamheid’ organiseren nog een bijeenkomst voor het Bossche kinderparlement van 13 april aanstaande.

Making of de Bossche Kinderredactie

In aanloop naar het Bossche Kinderparlement van 3 november 2017 zijn 7 leerlingen van KC de Kruisboelijn opgeleid als redactieleden van de Bossche Kinderredactie. Met deze opleiding hebben zij gezorgd voor artikelen, foto's en films voor en tijdens het Bossche Kinderparlement.

Bossche Kinderparlement 3 november 2017

Zie hier het filmverslag van het Bossche Kinderparlement van 3 november 2017, gemaakt door de Bossche Kinderredactie, bestaande uit: Jaymen, Diego, Chloe, Lisa, Daphne, Mohamed, Dylan, Lesha Bosman en Anouska den Ouden van KC de Kruisboelijn.

Ximena en Siënna willen armoede aanpakken

Het was een grijze dag, de dag dat we Ximena (11) en Siënna (8) hebben geinterviewd. Ze waren niet zenuwachtig en gaven goeie antwoorden. ze moeten ook niet zo zenuwachtig zijn omdat ze misschien mee gaan naar het Bossche kinderparlement. 

Ximena: "Wij willen meer doen aan armoede in Den Bosch. Maar het liefste natuurlijk op de hele wereld”, zegt Siënna. Siënna die kent iemand die in armoede leeft. “ze hebben thuis niet genoeg geld om eten en drinken te kopen”, zegt ze.

Interview leerlingenraad Kruisboelijn

Ximena en Sienna willen dat er minder armoede komt in Den-Bosch. Dat is voor hun een belangrijk punt. want iedereen verdient wel een goed leven. Daarom hebben ze iets bedacht.. Sienna: ’Ik ken iemand die in armoede leeft, Ik vind het best erg, Want het is helemaal niet leuk om in armoede te leven, Ik leef met ze mee’’ Ximena: ’Ik zou het zelf ook niet leuk vinden om in armoede te leven, ik vind het helemaal niet leuk voor andere kinderen’’ De leerlingen raad heeft iets bedacht.. een kast!! En die gaan ze gebruiken om boekjes in te zamelen. En die boekjes kunnen de kinderen die in armoede leven gratis gebruiken. Wil jij weten hoe het afloopt? En of ze nog iets gaan doen aan armoede? Blijf dan zeker ons volgen!

Pesten stopt, Respect begint

Met dank aan het Bossche Kinderparlement en de commissie Een Betere Toekomst is er in de Week van Respect van 6-10 november op alle scholen van Den Bosch tegelijkertijd aandacht voor het thema: Pesten stopt, Respect begint.

Thomas en Joris, de commissieleden van de  Betere Toekomst hebben voorgesteld om op 6 november om 10:00 uur op ieder schoolplein basis- en voortgezet onderwijs van ’s-Hertogenbosch een Respect Boks te organiseren. EN DAT GAAT GEBEUREN!!!

Bekijk bijgaand filmpje om te zien hoe je het organiseert, doe met alle leerlingen van de school mee en deel een film of video van jullie Respect Boks op de facebookpagina Pesten stopt, Respect begint. Sommige scholen filmen het zelfs met een drone. Geweldig!

Tijdens het Bossche Kinderparlement van 3 november zal de commissie Betere Toekomst aan de leden van het parlement onthullen wat er de week erna (6-10 november) allemaal staat te gebeuren.

50 leerlingen van 25 basisscholen en 3 schoolbesturen

Hieronder zie je de namen van de 50 leden van het Bossche Kinderparlement van 4 november 2016. De leerlingen zijn afkomstig van ATO-scholenkring, Signum en Antonius Abt. Dit was al fantastisch. Maar tijdens het SSPOH overleg waar alle schoolbesturen zitting in hebben is toegezegd dat dit er 7 april 2017 nog veel meer scholen vertegenwoordigd zullen zijn.