Nieuws

Commissie BUITEN BEWEGEN van het Bossche Kinderparlement in schooljaar 2023-2024

sport en bewegen

Leden van de commissie BUITEN BEWEGEN van het Bossche Kinderparlement in schooljaar 2023-2024 zijn:

Mees, Evy (Ms Merlijn), Jay, medeleerling (BS De Kameleon), Victor van den Brand, Sterre Hart (KC  De Troubadour), Chris Notenboom, Jay-Jay Pieters (BS Het Palet), Dani Verhoek, Olivia Henderson (Campus aan de Lanen), Liv van Poppelen en Polle van Geffen (KC  De Hoven).

Roel Adams en Renske van Kilsdonk ('s-PORT) zijn als specialist verbonden aan de commissie. En Janneke van de Laar (directie MS Merlijn)  als lid van de werkgroep Bossche Kinderparlement.
 
 

Commissie INCLUSIE van het Bossche Kinderparlement 2023-2024

Leden van de commissie INCLUSIE van het Bossche Kinderparlement in schooljaar 2023-2024 zijn:

Isabel de Laat, Isabela Albano (L.W. Beekmanschool), Lily Huiskes, Alisha (KC de Ontluiking), Guusje Schamp, Lizzy Klumper (KC  De Kameleon), Nina Elias, Lotte Vervoordeldonk (KC  De Terp), Tijn van der Aar, Sem Ramakers van Praag (JPS Antonius Abt Slot), Daphne Hoeks, Lies van Tilburg (KC  Het IJzeren Kind), Sebas Wouters en Hidde Coolen (KC  Aan de Oosterplas)

Bas Razenberg (directie Mytylschool Gabriel) is als specialist verbonden aan de commissie. En Natalie van Dishoeck van de gemeente 's-Hertogenbosch als lid van de werkgroep Bossche Kinderparlement.
 

Commissie veiligheid rondom de school van het Bossche Kinderparlement in schooljaar 2023-2024

veiligheid rondom de school

Leden van de commissie VEILIGHEID RONDOM DE SCHOOL van het Bossche Kinderparlement in schooljaar 2023-2024 zijn:

Sten Gijsbrechts, Kate Peters (Educatief Centrum ’t Sparrenbos), Hailey van Dalsen, Stijn de Bakker (kC  De Haren), Ines Hasnaoui, Lars Duister (Wittering.nl), Faas Adriaensen, Fenna Timmers (KC  Meerlaer - BS De Masten), yamen Ibrahim, Senna Roosen (BS Noorderlicht).

 Koen Gijsbrechts en Arnold Bongers van de gemeente 's-Hertogenbosch zijn als specialist verbonden aan de commissie. En Hans van Zoggel directie van EC 't  Sparrenbos als lid van de werkgroep Bossche Kinderparlement.

Commissie GEZONDE SCHOOL & VEILIGHEID van het Bossche Kinderparlement in schooljaar 2023-2024

Leden van de commissie GEZONDE SCHOOL & VEILIGHEID zijn:

Mei van Berge Henegouwen, Lana Yard (KC  Het Stadshart), Femke Renet, Thomas Kersten (KC  De Sprong), Heb Parren, Sophie Debrauwer (JPS Antonius Abt Park), Roan de Graaf en Rma Tabbou (KC de Ontdekking).

Carlita Rietbergen (Halt), Marije Schüller en Carla Schoot (GGD Hart voor Brabant) zijn als specialist verbonden aan de commissie. En Jan Plooij als lid van de werkgroep Bossche Kinderparlement.

Commissie GELIJKE KANSEN van het Bossche Kinderparlement 2023-2024

Gelijke Kansen

Leden van de commissie GELIJKE KANSEN van het Bossche Kinderparlement in schooljaar 2023-2024 zijn:

Melisa Tezemir, Amir Majiati (KC  De Kwartiermaker), Angelina, Romeissa (Het Rondeel), Imran Moussaoui, Guevara Hijazi (KC  Boschveld), Roosmarijn, Fos (KC  Zuiderster), Jim Adena, Lagoya Manuel Vaz Contreiras (BS De Kruisboelijn).

Yaşar Sazak (gemeente 's-Hertogenbosch) is als specialist verbonden aan de commissie. En Marleen Kant (directie KC de Ontluiking)  als lid van de werkgroep Bossche Kinderparlement.


 

In de Media

Besluitenlijst Bossche kinderparlement 12 mei 2023

1. Besluit commissie Stem van de jongeren - Schoolbesturen basisonderwijs en gemeente onderzoeken de mogelijke invoering van (een vorm van) KinderTrendRede in ‘s-Hertogenbosch

2. Besluit commissie Leerlingenraad op de kaart - De schoolbesturen basisonderwijs onderzoeken of alle scholen in ’s-Hertogenbosch een leerlingenraad hebben en of die commissie zo veel mogelijk op een zelfde manier werkt op alle scholen.

En de gemeente onderzoekt hoe zij alle ideeën vanuit alle leerlingenraden kunnen samenbrengen. En maakt daarna een gemeentelijke Top10 van onderwerpen die de kinderen belangrijk vinden. Deze Top10 biedt de gemeente vervolgens ook aan de gemeenteraad.

3. Besluit over Bossche Educatieve Agenda 2023-2035  - De uitnodiging van de gemeente voor de lancering van de nieuwe Bossche Educatieve Agenda 2023-2035 op 28 juni 2023 ontvangen alle school contactpersonen en parlementsleden van het Bossche Kinderparlement via de werkgroep van het  Bossche Kinderparlement.

4. Besluit commissie Zwerfafval - Gemeente en schoolbesturen organiseren dat de opruimpakketten (prikkers en ringen) bij alle Bossche basisscholen terecht komen. Het bijbehorende filmpje staat in onderstaand artikel: Commissie zwerfafval.

En de werkgroep Bossche Kinderparlement neemt contact op met het Noord Brabants Museum, om het commissie idee van een Bossche Afval Kunst Challenge verder uit te werken.

5. Besluit commissie Gelijke Kansen – Gemeente en schoolbesturen organiseren dat de posters en het filmpje van de Gelijke Kansen via de schoolbestuurders en schooldirecteuren op alle Bossche Basisscholen terecht komen. Op de scholen ontvangen zo ook alle leerkrachten en ouders de informatie.

Nu inschrijven voor Bossche Kinderparlement van 12 mei

pietOp 12 mei 2023 is het volgende Bossche Kinderparlement. Leerlingen van alle basisscholen in 's-Hertogenbosch kunnen zich weer inschrijven als parlementslid op deze website met hulp van hun directeur. En de leerlingen die in 2022 in een commissie zijn gestapt kunnen op die dag hun eindresultaten tonen. De commissies hebben de volgende thema's uitgewerkt: zwerfafval, alle kinderen gelijke kansen en de stem van de jongeren. Ook is achter de schermen gewerkt aan de KinderTRENDREDE. Wat dit voor de basisschoolleerlingen in 's-Hertogenbosch gaat betekenen wordt op 12 mei onthuld. Tot dan in de gemeenteraadszaal van 's-Hertogenbosch.

Nadenken over ‘echte vriendschap’

Augustus 2020 - In de statige Oude Raadzaal van het Stadhuis voerden 12 Bossche basisscholieren, met medewerking van het Bossche Kinderparlement, een boeiende discussie. Alles draaide die ochtend van vrijdag 3 juli om het thema ‘echte vriendschap’. En natuurlijk ook om de avonturen en ‘challenges’ die je als vrienden en vriendinnen samen meemaakt – en nog zou willen meemaken-, hier in Den Bosch.

De deelnemers liepen over van de verhalen, avonturen en ideeën. Of het nu gaat om het onderzoeken van onontdekte plekjes van de stad, spooktochten maken, het winnen van een danswedstrijd of zelfs een dagje de baas zijn van FC Den Bosch… Er valt hier in de stad zoveel te beleven, en er is nog zoveel om van te dromen, samen met je vrienden.  

 

‘Wat is dat eigenlijk, échte vriendschap?’ 

Ook een spannende opdracht die de kinderen kregen, in groepjes, was de vraag:  ‘waar denken jullie vooral aan,  bij het woord vriendschap?’ Op stickers verzamelden ze hun antwoorden. Meest genoemd: samen spelen, gek doen en gezelligheid. Maar ook ontdekten de deelnemers, al verder pratend, dat vriendschap veel meer is dan alleen samen lol maken en leuke dingen doen. Zo waren ze het erover eens dat je als vrienden elkaar helpt en steunt wanneer dat nodig is en dat het belangrijk is dat je op elkaar kunt vertrouwen. De kinderen vonden het vooral belangrijk dat vriendschap niet afhangt van iemands uiterlijk of eventuele beperkingen. Maar dat het erom gaat dat je aardig bent, elkaar respecteert en er altijd voor elkaar kunt zijn. 

 

Munitie voor nieuw programma 

Alle uitkomsten en ideeën voor avonturen en uitdagingen neemt de Gemeente Den Bosch mee bij de ontwikkeling van een nieuw programma voor basisscholieren, met als voorlopig thema: Kijk wat je kunt, als vrienden in Den Bosch… Wordt vervolgd!